Lättnadsrally

Lättnadsrally

Fortsatt kris överallt om man ska tro tidningarna. Höga obligationsräntor i snart sagt alla EMU-länder. I Italien var räntan på tvååriga statsobligationerna uppe i åtta procent och föll sedan tillbaka till drygt sju. Portugal fick låna till 12 procents ränta i förra veckan.

Detta gjorde att New York-börserna föll i fredags kväll. Stockholmsbörsen föll med 5-6 procent förra veckan efter nio dagars nedgång i rad. I fredags var det dock en svag uppgång.

Igår måndag så var det något slags lättnadsrally. Stockholmsbörsen steg runt fyra procent med bland annat bankerna i täten. En osedvanligt stor uppgång med andra ord. Givet att inget positivt hänt i omvärlden så kan man undra vad det berodde på.

Såhär förklarar Dagens Industri uppgången. Stockholmsbörsen gick upp kraftigt på måndagen efter en ”Black Friday” med hoppingivande hög detaljhandel i USA och europeiska diskussioner om skuldkrisen som gav investerarna gott mod även på den fronten.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning upp 4,3 procent till noteringen 927,2. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,8 miljarder kronor. Mönstret på börsen var typiskt för handelsdagar med hög aptit på risker banker och cykliska bolag gick upp mest medan mer icke-cykliska bolag gick sämre än index.

Jonas Olavi på Nordea menar att uppgången är en kombination av flera faktorer, inte minst att det har varit kraftigt översålt på börsen. Han nämner också diskussioner om att den europeiska stödfonden EFSF ska erbjudas metoder att enklare hantera marknadsoperationer som exempel på faktorer under måndagen som gav stöd.

Bankerna gick starkt generellt i Europa och på Stockholmsbörsen ökade Nordea 5,7 procent till 50,75 kronor, följt av SEB A och Swedbank A som avancerade 4,9 procent och 4,4 procent. SCB rapporterade också om en starkare handelsbalans än väntat för oktober 2011 jämfört med oktober 2010. Utfallet för den svenska detaljhandeln visade vidare en minskning med 0,5 procent, även det bättre än den väntade nedgången på 1,2 procent enligt SME Direkts snittestimat.

Får se hur det går idag tisdag, runt noll eller?

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.