Likviditetsrally

Ja, vad hände igår? Stockholmsbörsen upp närmare fem procent. New York-börserna upp mellan 4-5 procent. Bankerna i Sverige gick upp 7-8 procent.

”Världens centralbanker blir på nytt mjukare vilket stödjer marknaderna. Det är ett steg i rätt riktning särskilt som det är koordinerade åtgärder”, sade Mark Bronzo, förvaltare på Security Global Investors, till Bloomberg News.

Dagens industri försökt förklara gårdagen. Stödåtgärder från centralbanker, inklusive Fed och ECB, eldade på. Ett knippe med positiv USA-data bidrog på marginalen.

Dow Jones stängde upp 4,2 procent till nivån 12.046 medan det bredare S&P 500 var upp 4,3 procent till 1.247. Nasdaq Composite lyfte 4,2 procent till nivån 2.620.

Stig Björne, 150 × 274Onsdagens uppgång innebar det största tredagarsrallyt på USA-börserna sedan mars 2009. S&P 500 stängde därmed i stort oförändrad för november. ”Fear-index”, VIX, letade ned till 27,7 på onsdagen, under 30 för första gången på över tre veckor och från en nivå kring 35 så sent som i fredags kväll.

Omsättningen var 1,7 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 2,4 miljarder aktier på Nasdaq.

Federal Reserve meddelade på onsdagen att den sänker räntan för dollarswapar med 50 punkter i en samordnad aktion med ECB, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan och Schweiz Nationalbank. Åtgärden ökar kapaciteten att erbjuda det globala finansiella systemet stöd med likviditet.

Kinas centralbank sänker reservkraven för kinesiska banker med 50 punkter. Efter sänkningen kommer reservkraven att ligga på 20 procent för landets större banker.

Feds Beige Book visade att ekonomin i elva av tolv amerikanska regioner växer om än i måttlig takt. På makrofronten kom vidare ADP:s jobbstatistik över antalet anställda i USA:s privata sektor in starkt. Även Chicagos inköpschefsindex och kontrakterade husköp kom in klart starkare än Bloomberg News konsensusprognos.

I spåren av den starka husprisstatistiken steg husbyggaren DR Horton 5,5 procent.

Konjunkturkänsliga bolag, såsom industriföretag och råvarusektorn, gick starkt i det positiva sentimentet.

Caterpillar avancerade 8,1 procent medan US Steel lyfte 15,3 procent. Alcoa och Chevron steg 7,6 samt 5,6 procent.

Även bankerna stöddes av beskedet om den massiva centralbanksaktionen. Bank of America och Citigroup var upp 7,1 respektive 8,9 procent, Morgan Stanley steg 11,1 procent medan JP Morgan och Wells Fargo steg 8,4 och 7,4 procent.

På räntemarknaden tickade räntan på amerikansk tioåring upp 9 punkter till 2,08 procent.

På valutamarknaden tappade dollarn på bred front i spåren av onsdagens centralbanksbesked. Exempelvis stärktes euron till 1:345 mot dollarn, från 1:325 på onsdagsmorgonen.

Ericsson stängde 36 öre lägre i New York jämfört med onsdagens stängningskurs på Stockholmsbörsen.

Så nu finns det likviditet i banksystemet. Skuldkrisen och den låga tillväxten kvarstår dock att lösa och det är väl inte direkt någon ”quick fix”. Men kanske att börsen inte går ned i källaren innan jul?

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.