Stockholmsbörsen i november

Förra veckan var det först ett slags lättnadsrally och sedan när ett antal centralbanker såg till att det finns dollarlikviditet i systemet så stack börsen iväg uppåt igen. Upp runt 10 procent på en vecka, inte illa.

November innehöll dock stora nedgångar inte minst för bankerna. Under en period i november gick börsen ned nio dagar av tio. De svenska storbankerna har fått storstryk på börsen i november. Värst ut är Nordea. Ericsson har nu passerat banken i börsvärde och att Nordea nu får nöja sig med att vara börsens tredje största bolag. Fastighets- och finanssektorn har drabbats hårdast, med en nådgång på nästan 15 procent så är långt.

Stig Björne, 200 × 299De svenska storbankerna har tappat stort. Nordea har sjunkit som en sten i november och är hittills hela 21 procent ned hittills i november. Regeringen har Nordea högt upp på säljlistan, men den aktieförsäljning som var planerad att äga rum under hösten fick ställas in på grund av det dåliga börsklimatet. Aktien har tappat hela 30 procent sedan finansmarknadsministern Peter Norman och statssekreteraren Erik Thedéen i juni berättade om sin försäljningsstrategi. Men Nordea är inte den enda bank som har haft det tufft i novembermörkret. Handelsbanken har tappat cirka 13 procent, och både SEB och Swedbank har tappat ungefär 16 procent.

Men sedan kom då de stora uppgångarna. SEB har gått som en berg- och dalbana. Närmare 45 kronor en kort period i slutet av oktober och sedan ned i källaren – 35 kronor – under november. Och sedan den senaste veckan upp till ca 40 kronor igen. Ja, det är inte lätt att veta när det är köp- eller säljläge. De flesta länder i Europa verkar dessutom på väg in i en rejäl lågkonjunktur och frågan är om det redan syns i börskurserna eller om den ska ned ytterligare.

Plus minus noll i veckan?

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.