Mera uppåt på börsen – Bankerna går bra på börsen…

Tvärtemot vad man kanske trodde om bankerna så är det ett litet rally uppåt.

Idag torsdag har det varit stora uppgångar på bankaktierna i både Sverige och övriga Europa. Enligt Dagens Industri beror det på de lyckade obligationsförsäljningarna från olika europeiska länder. Marknaden pustade ut något kan man väl säga. Det är första gången sedan Frankrike fick sänkt kreditbetyg som man sålde obligationer.

bankI Europa tidigare under dagen var uppgångarna ännu mer markanta, på eftermiddagen var Deutsche Bank upp med ca mio procent och Commerzbank med 13 (!) procent. Royal Bank of Scotland på Londonbörsen handlades upp med över 6 procent, franska BNP Paribas upp över fyra procent och spanska Banco Santander också upp runt fyra procent.

Spanien sålde statsobligationer för 6,6 miljarder euro. De obligationer som såldes hade bland annat löptid till 2019 till maxräntan 4,6 procent och med löptid till 2022 till maxräntan 5,4 procent. Även Frankrike har fått lägre ränta på lånen enligt Bloomberg News. Frankriken sålde statsobligationer för nära åtta miljarder euro i tre olika löptider. Obligationer med löptid till 2014 såldes till en genomsnittsränta på 1,05 procent. Vi en likadan auktion i oktober blev räntan 1,58 procent. En rejäl sänkning med andra ord.

Vid stängning var OMXS30 0,9 procent upp till noteringen 1.037,8. Därmed noterade index sin högsta stängning sedan 1 augusti 2011, bara en sådan sak.

I USA rapporterade Bank of America och Morgan Stanley båda kvartalsresultat som mottogs positivt av marknaden.

De nordiska bankerna följde med uppåt. SEB A steg mest i Stockholm, med 3,2 procent till 42,09 kronor, med Swedbank A som god tvåa tack vare en uppgång på 2,7 procent till 98,90 kronor. Under den sena handeln fick dock kurserna en sättning, sedan statistik för bostadsbyggande i USA samt Philadelphia Fed index över den ekonomiska aktiviteten svikit förhoppningarna. Arbetslöshetsstatistik visade emellertid på en snabbare sysselsättningsökning än väntat och optimismen återvände gradvis när stängningen närmade sig (svårt att analysera eller vad).

SSAB A steg 4,3 procent under förhållandevis livlig handel. Stålpriser – eller rättare sagt förväntningarna på dem – har ökat efter nyår och torsdagens uppgång kan vara en effekt av att ett stort stålföretag sägs vilja genomföra betydande prisstegringar på tunnplåt under det första kvartalet.

Vidare hade gruvbolagen en god utveckling mot bakgrund av stigande metallpriser. Lundin Mining ökade 3,4 procent till 35,01 kronor, medan guldproducenten Semafo steg 2,0 procent, och Boliden avancerade 1,6 procent till 117,60 kronor. Tänk att Boliden vara nere under 20 kronor under finanskrisen i början av 2009.

Ericsson B steg 2,1 procent till 68,35 kronor, trots svaga kvartalssiffror från samriskbolaget Sony Ericsson.

”Uppenbarligen bestämmer man sig för att Sony Ericsson inte spelar någon roll. Nu handlar det mer om spekulation inför Ericssons rapport”, sade Lars Söderfjell, analytiker på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt. Försäljningen av Ericsson andel i Sony Ericsson väntas bli klar i februari.

Enligt Bloomberg News har Ericsson och kinesiska ZTE dessutom kommit överrens om att dra tillbaka de stämningar bolagen riktat mot varandra.

De bolag i OMXS30-indexet som gick sämst är de som brukar vara stabilast när det går ned, Swedish Match, Astrazeneca och Tele2. Alla gick ned med drygt två procent under dagen.

Givet detta positiva momentum som verkar finnas på börsen så blir det väl upp ännu mer imorgon? Eller?

/Stig Björne


About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.