Marknaderna tillfälligt lugnade

Marknaden lugnare - tillfälligt

Grekiska parlamentet röstade i söndags ja till det nya besparingspaketet påhejade ackompanjerade av tårgas och kravallpolis. Parlamentets ja var en av flera förutsättningar för att Grekland ska få nya lån till i mars. Kan det vara början på en lösning av krisen eller något annat?

Detta gjorde att finansmarknaderna har inlett veckan med tummen upp och kurserna på börserna stiger i hela Europa efter Greklands ja till nya besparingar. Euron stärks och räntorna i krisländerna sjunker överlag. Italien lånade utan problem upp motsvarande 106 miljarder kronor.

På valutamarknaden har euron stärkts något och på räntemarknaden sjunker räntorna överlag i krisländer som Italien, Spanien och Portugal medan de stiger i stabila länder som Tyskland och Sverige.

På måndagsförmiddagen meddelade Italien att landet lånat 12 miljarder euro, motsvarande 106 miljarder kronor, i statsskuldväxlar med tolv och tre månaders löptid. Avsikten var att låna upp till just 12 miljarder euro och precis som vid tidigare auktioner i år sjönk räntorna i jämförelse med tidigare emissioner. På de ettåriga växlarna blev räntan 2,23 procent, att jämföra med 2,73 procent vid den närmast föregående auktionen. På tremånadersväxlarna blev räntan 1,55 procent, att jämför med 1,64 procent förra gången det begav sig, allt enligt di.se.

På onsdag kommer Euro-gruppen att ta ställning till om Grekland har uppfyllt kraven för det andra stödprogrammet. Euroländerna kommer också att presentera sina tidtabeller för att ratificera stödprogrammet. Tyskland, Finland och Nederländerna kommer att behöva stöd från sina respektive parlament enligt nyhetsbyrån Direkt.

Euroländernas finansministrar kommer att granska om Greklands statsskuld nu är uthållig. Det andra grekiska stödprogrammet uppgår till 130 miljarder euro. Men det väntas finnas kvar ett gap efter privata långivares skuldnedskrivning, som den offentliga sidan måste fylla – om det nu blir ECB eller euroländerna eller någon annan.

Eurogruppen kommer också att börja diskutera nästa delutbetalning av nödlån till Grekland inför den 20 mars då Grekland har återbetalningar på 14,4 miljarder euro. Vid förra mötet, i torsdags, ställdes tre krav på Grekland: Greklands parlament har röstat för programmet, men ännu återstår att hitta 325 miljoner euro i nya besparingar och få de tre stora politiska partier att lova följa programmet även efter vårens val.

Stockholmsbörsen då? Upp 0,8 procent. SEB A kring 48,50 och Volvo A kring 94,60 kronor. Upp lite grann idag. Alla ledande börser landade på plus idag. Dow Jones upp 0,5 procent efter några timmar.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.