Stockholmsbörsen bara fortsätter uppåt

Stockholmsbörsen 20100217-20120217, källa di.se

Stockholmsbörsen ångar på. Det har gått förvånansvärt snabbt uppåt i år. En och en halv månad in på det nya året är börsen upp över 12 procent. Det är väl knappast vad man skulle gissat i december givet den turbulens som har varit inom Eurozonen – och alla problem är väl knappast borta ännu. Stockholmsbörsen är uppe på samma nivå som september 2011. Då fortsatte den uppåt och index toppade strax under 380 innan resan nedåt började.

Det kan väl inte vara så att börsen bara kan fortsätta uppåt hela året? Känns ju nästan osannolikt. Frågan är vad som kan tänkas utlösa en resa nedåt och hur djup den svackan blir. Skuldkrisen är ju inte löst på något sätt och skulderna kvarstår. Vad händer med USA, vad händer i valet i Grekland, Italien, oljepriset (bensinen börjar kosta över 15 kronor) etc etc. Frågetecknen är många.

Ekonomin i USA tycks dock gå bättre och Dow Jones har gått upp sex procent hittills i år och börjar vara på höga nivåer.

Den som lever får se.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.