Teknisk analys på di.se

David Myslinski skriver om teknisk analys på id.se. Han menar att en kännbar rekyl väntar och att tisdagens börsnedgång blev oväntat brutal. Vidare, i ett slag har börsen ändrat karaktär och att det gäller att anpassa sig till nya förutsättningar.  Stockholmsbörsens fall på drygt 3,6 procent under tisdagen menar han, präglar den senaste veckans utveckling, då den föregicks av en sidledes utveckling. Nedgången skedde under hög omsättning och var den största sedan 1 november i fjol. Risken är nu hög att kursrörelserna på börsen framöver blir större.

I ett slag har nu pessimisterna och ”rekyljägarna” fått vatten på sin kvarn. Det är i regel inte lätt tjäna pengar på nedgångar i en stigande trend och även om jag räknar med att vi befinner oss i början av en kännbar rekyl letar jag fortsatt i första hand lägen på köpsidan.

En fallhöjd på 6 procent stämmer ganska bra med kursdiagrammen för flera enskilda indextunga aktier. Exempelvis skulle Ericsson då handlas kring 59 kronor, samma nivå där aktien vände upp i januari och Volvo skulle handlas kring 85 kronor, samma nivå som oktobers kurstopp som nu utgör en potentiell stödnivå.

Baserat på antagandet att en rekyl sällan uppgår till mer än 67 procent av den föregående uppgångsfasen och räknat på uppgångsfasen från 934 i december till den senaste toppen vid 1.112 bör den nuvarande rekylen inte nå lägre än cirka 1.000-nivån.

Detta motsvarar en fallhöjd på knappt 6 procent från måndagens stängning. Index kan förstås vända upp tidigare än så, men en eventuell nedgång till den jämna1.000-nivån, där för övrigt också indexets 200-dagars glidande medelvärde befinner sig, utgör ett klart fördelaktigt läge för köp.

Stockholmsbörsen fortsatte i likhet med ledande europeiska handelsplatser uppåt på förhoppningar om att ett högt deltagande kommer att presenteras i det grekiska skuldbytet för den privata sektorn på torsdagskvällen. I banksektorn låg Swedbank A och SEB A högst med en uppgång på 2,5 procent vardera. SEB har meddelat att det sålt sina resterande grekiska statspapper i linje med värderingarna som banken tog upp vid årsskiftet.

Man får säga att nedgången var kort men intensiv.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.