Turbulent börsvecka på Stockholmsbörsen

Är Greklandsproblemet löst?

Det har varit en vecka som har varit förhållandevis turbulent på Stockholmsbörsen. Veckan inleddes med ett rejält ras med över tre procent. Därefter lite lugnare och sedan en rejäl uppgång i torsdag, 2,5 procent upp. Fredagen inleddes avvaktande efter torsdagens förväntansfulla uppgång inför beskedet kring det grekiska skuldbytet. Starka jobbsiffror från USA fick positiv effekt på Europabörserna. Uppgången kom dock av sig och Stockholm föll ned på minus igen under den avslutande handeln.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,1 procent lägre till noteringen 1.089,8. Omsättningen var 12,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen medan omsättningen inklusive Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick till 17,2 miljarder.

En aktiestrateg sa till Nyhetsbyrån Direkt att Grekland redan var ”hemma” och på fredagen låg fokus mer på statistiken från USA. Sysselsättningssiffrorna var bra och när börserna omkring oss väl stabiliserades på lite högre nivåer så hakade vi på. Men vi brände rätt mycket krut i Stockholm på torsdagen, så om vi bara stänger på plus får det anses positivt. Nu kommer marknaden att famla lite efter vad den ska fokusera på nu när man kan lägga Grekland åt sidan lite ett tag”, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA ökade med ca 230.000 personer i februari. Väntat var en ökning med ca 210.000 personer. Arbetslösheten på 8,3 procent var densamma som månaden innan och i linje med förväntningarna.”Vi kan luta oss tillbaka, för USA är inte på väg in i en recession även om Europa befinner sig i det. De här jobbsiffrorna är inte fantastiska men de är konsistenta med en långsam, icke-recessionsmässig tillväxtprognos”, sade strategichefen på Russel Investments till Bloomberg News.

Den tyska börsens DAX steg 0,7 procent, Londonbörsens FTSE 100 avancerade 0,5 procent och CAC 40 i Paris ökade 0,3 procent.

Vad hände då i Grekland? Den franske presidenten Nicolas Sarkozy hävdar att Greklandskrisen är löst (!?). Man undrar om det stämmer. Tyske finansministern Wolfgang Schäuble sade att Grekland har uppfyllt villkoren för stöd. 85 procent av långivarna ska ha godkänt skuldnedskrivning och byte till andra värdepapper. Uppgörelsen är i princip klar vilket då kan möjliggöra nya stöd från EU.
Samtidigt så menar handelsorganisationen ISDA att en ”kredithändelse” har inträffat som utlöser betalning från CDS:er på grekiska statsobligationer. Greklands beslut att aktivera kollektiva tvångsåtgärder var det som avgjorde. CDS är ett försäkringsliknande kontrakt som skyddar innehavaren mot förluster i händelse av inställda betalningar. En auktion kommer att äga rum i ISDA:s regi angående utestående CDS-kontrakt den 19 mars.

Enligt kommentarer i TV-kanalen CNBC är har de flesta utfärdare av CDS:er redan skyddat sig mot risken för grekisk konkurs genom andra kontrakt, och den finansiella betydelsen för de institutioner som utfärdat swapparna kommer därför att begränsas till några få miljarder euro. Dow Jones Industrial Average sjönk från en uppgång på cirka 0,35 procent till plus 0,1 procent under de 10 minuter som följde på nyheten om ISDA:s beslut, men återhämtade sig sedan något. Enligt ISDA uppgår utstående CDS-kontrakt till cirka 3 miljarder dollar fördelade på 4.323 kontrakt, en summa som ska betalas ut från utfärdare till innehavare av kontrakten.

Ibland undrar man vad som har hänt egentligen. Klart är att de akuta problemen är lösta. Till höga kostnader för kreditgivarna och så småningom invånarna i EU-länderna. Ibland får man intrycket att lösningen av Greklands akuta problem inte kostar någon något. Om så skulle vara fallet så är det någon som har lyckats trolla. Återstår att se vad som händer vid det val som ska hållas i Grekland under våren. Det blir en extremt tuff tid för Grekland och det lär framkalla politiska partier med enkla lösningar.

/Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.