Börsen i april

Nu har Stockholmsbörsen börjat gå i sidled, lite upp och lite ned. Under rapportsäsongen som har kommit igång på allvar under april har det varit oerhört slagigt på börsen. En dag föll börsen närmare fyra procent för att dagarna efteråt gå upp nästan lika mycket.

SEB har rapporterat resultatet för det första kvartalet och vinsten var fortsatt hög men ungefär en miljard lägre vinst än första kvartalet år 2011. Tre aktörer har den senaste månaden sänkt riktkursen på aktien. De som har sänkt är Nomura, Nordea och Handelsbanken. Nordea har dragit ned riktkursen från 50 kronor till 48 – vad det nu säger om aktien. SEB (A-aktien) har under mars-april toppat på 51 kronor. Därefter har den fallit ganska dramatiskt ned till nivån i slutet av april som ligger på drygt 44 procent. En nedgång med närmare 14 procent. Givet att aktien snarast föll tillbaka än gick upp när resultatet presenterades kan man fråga sig hur utvecklingen blir framåt. Något större vinstlyft av egen maskin är nog knappast troligt.

Snarast så är det mycket oro kvar i Europa i ett flertal länder. Det är val i Grekland, Frankrike, Nederländerna (nyval i september) och folkomröstning i Irland den 30 maj om EU:s finanspakt. Räntorna i Spanien på statspapper är nära sex procent och arbetslösheten närmare 25 (!) procent.

SEB och Stockholmsbörsen ned till plus minus noll för 2012 innan juli?

Stig Björne

Stockholmsbörsen under april 2012

Börsen i år tom 30 april

SEB A 20120101-20120430

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.