Stockholmsbörsen: Börsfest första veckan 2013

Den första börsveckan för året har börjat med rejäla uppgångar över hela linjen. Stockholmsbörsen upp 2,8 procent på tre dagar och Dow Jones upp med 2,5 procent. Ett av index i USA, S&P 500, visade vid stängning på den högsta nivån sedan 2007. Uppgångarna beror bland annat på den amerikanska jobbrapporten för december, som i stort inkom i linje med förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent på 13.345, medan det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till 1.466. Nasdaq Composite var samtidigt oförändrat på 3.102. Apple bidrog till den relativt svaga utvecklingen för indexet, när aktien sjönk 2,7 procent. Omsättningen landade på 600 miljoner aktier på New York-börsen och på 1,7 miljarder på Nasdaq.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet kom med en rapport som redovisade att arbetslösheten i landet uppgick till 7,8 procent i december. Den var oförändrad jämfört med den reviderade nivån för november, vilket också väntades av genomsnittet av de prognoser analytiker angivit i Bloomberg News enkät. Antalet jobb utanför jordbrukssektorn ökade med 155.000, vilket var något mer än väntade 152.000 personer.

Den amerikanska statistikskörden gav i övrigt blandade indikationer på fredagen. Statistik från US Census Bureau visade att orderingången i USA:s industri varit oförändrad i november. Väntat var en uppgång i orderingång om 0,4 procent. Samtidigt steg det sammanvägda ISM-indexet för den amerikanska tjänstesektorn oväntat.

Det kan ju kännas lite speciellt om index når högsta nivån sedan 2007 – innan finanskrisen. Stockholmsbörsen OMXS30 toppen under hösten 2007 på runt 1300. Nu närmar sig 1150 så det är bit kvar till toppnivån. Frågan är väl om det finns tillräckligt med goda nyheter för att den ska nå så högt denna gång.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.