Börsen på rekordnivå

Det var länge sedan Stockholmsbörsen gick så bra. Detta trots ansträngd ekonomi på många håll i världen så börsen på väg mot ett nytt rekord. Underliggande är också att ett tiotal stor­bolag haft ett nytt eller tangerat kursrekord. Uppgången under torsdagen var 0,9 procent till 407,2.

Nu är det bara ett fåtal procent upp till den tidigare rekordnivån från juli 2007 som var 427. Bakgrunden till den fortsatta uppgången var att den amerikanska centralbanken Fed slog fast att man fortsätter köpa räntepapper för miljardbelopp varje månad..

På Stockholmsbörsen är dock det mesta av sviterna från den globala finanskrisen 2008–2009 redan borta. H & M, Axfood, Ica, Alfa Laval, Atlas Copco och Trelleborg hör till de bolag som satte nya kursrekord. Nya eller tangerade kursrekord satte även investmentbolagen Latour och Investor.

En fråga inställer sig om hur högt börsen kan gå. Det brukar ju alltid vara så att när det ser som bäst ut så händer något och så rasar börsen alternativt inleder en långvarig nedgång. Så var det 2007. Stockholmsbörsen kan ju inte fortsätta uppåt i all evighet så frågan är när det vänder.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.