Nu är det ned igen – eller?

Nu är det ned igen – eller?

Förra veckan var det rena börsrallyt efter att EU-ledarna presenterade krispaketet för Grekland och att bolagsrapporterna generellt var bra. Upp över sex procent under förra veckan. Nu är det nedåt igen och den kan ju vara en kortare rekyl eller början på en nedgång igen. Frågan är vad som fortsatt händer med skuldkrisen.

Swedbank har kommit med en analys och man menar att fokus har förflyttats från Grekland till Italien och inte minst den italienska politiska processen. Man skriver att den tioåriga obligationsräntan är över sex procent och att den Italiens regering skyndsamt måste skapa förtroende för att man ska gå vidare med budgetkonsolidering och strukturella reformer.

Swedbank säger vidare att en viktig fråga är vilka politiker som ska genomföra de nödvändiga åtgärderna. Ett nyval – menar man – är inte långt borta. Italien har ju inte kännetecknats av någon politisk stabilitet historisk så frågan är hur det blir efter ett val. Swedbank ställer också frågan om det räcker med den 50-procentiga skuldnedskrivningen av den privata sektorns skulder till Grekland.

Ja, det finns en del som talar för att vi inte sett den sista nedgången på börsen.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.