Det svänger…

Ja, det blev nedåt – och det rejält

Det grekiska beslutet igår att hålla en folkomröstning om har sänt chockvågor på Europas börser idag.

Swedbank analys från gårdagen om att fokus har förflyttats från Grekland till Italien är endast delvis sant idag. Grekland fick ju visst fokus även idag. Marknaden måste leva med osäkerheten om vad som händer om man röstar nej till räddningspaketet i januari – vad man nu specifikt kommer att rösta om.

Paul Krugman spår i en krönika i New York Times att Grekland kommer att rösta nej och att trycket uppåt på de italienska räntorna medför en statsbankrutt för Italien. Låter ju drastiskt kan man tycka men räntorna i Italien stiger allt eftersom.

Ja, det finns fortsatt en del som talar för att vi inte sett den sista nedgången på börsen.

SEB A är idag nere under 39 kronor och har tappat mellan 5-6 procent under dagen. Volvos B-aktien ned runt fem procent och aktien står i runt 77 kronor. Det är en minst sagt volatil börs.

Ned igen i morgon?

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.