Stig Björne: Nedåt för industrikonjunkturen

Swedbank och Sveriges Inköps- och logistikförbund har presenterat sin senaste konjunkturmätare i form av sitt inköpschefsindex (PMI). Indexet visar på sjunkande tal från 55,5 i april till 54,1 i maj.

Stig Björne

PMI består av ett antal olika delindex för olika delbranscher och minskningen var bred – dock befinner sig alla i den man definierar som tillväxt med ett undantag. Det avser index för lager och leverantörernas rå- och insatsvarupriser. Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget och förklarar nästan 80 procent av nedgången i PMI-total.

Trots nedgången tycks företagens produktionsplaner vara positiva även om styrkan minskat något. 30 procent av företagen angav fortsatt stigande produktionsplaner även om delindex minskade. Delindex för sysselsättning steg med 2,6 indexenheter och noteras därmed över 50-strecket för andra gången i år. Sysselsättningen gav det största positiva bidraget, 0,5 indexenheter, till PMI-total. Delindex för produktion föll tillbaka från 60,2 i april till 57,5 i maj men den övergripande trenden är fortsatt uppåtriktad.

PMI

(Purchasing

Managers’ Index)

Säsongrensat

2014

maj

54,1

apr

55,5

mar

56,6

feb

54,6

jan

56,4

2013

dec

52,3

nov

56

okt

52

sep

56

aug

52,2

jul

51,3

juni

53,5

maj

52,1

Läs mer på www.silf.se

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.