Börsen under resten av terminen

Börsen under resten av terminen

Det var rena rallyt på börsen igår när EU-ledarna presenterade krispaketet för Grekland. Upp över fyra procent. Inte oväntat var bankaktierna vinnare. SEB presenterade också sin rapport som i många stycken var bättre än förväntat. Aktien steg med över sex procent och kursen har inte varit så hög sedan i juli. Idag fredag är det dock en rekyl och nedåt två procent cirka.

Dagens industri skriver idag om att Italien sålde statspapper med hög ränta och svag efterfrågan. Landet som är EU:s tredje största ekonomi och har en av världens största statsskulder. Räntan på treåriga statsobligationer var nära fem procent och man lyckades inte sälja allt som var tänkt. Italien har krav på sig att sälja statliga tillgångar och spara i statsbudgeten. Man är dessutom nära en regeringskris.

Grekland har ju fått lättnader i statsskulden men frågan är hur långt det räcker. Man måste fortsätta spara och BNP växer ju inte direkt, risken är att man med gårdagens åtgärder endast har skjutit problemen framför sig. Åtminstone om man ska tro på RBS chefsekonom. Konjunkturen är dessutom generellt på väg ned och USA har inte löst sina ekonomiska problem.

Så vi ska nog ned, antingen i höst eller i vår.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.