Så gick börsen 2012

Börsåret var ganska svajigt och gick upp och ned. Stockholmsbörsen började med att stiga till runt 15 procent för att sedan falla tillbaka till runt minus två procent under sommaren. Därefter fortsatte en skakig resa uppåt och slutligen så landade den på en uppgång om ca 14 procent.

Såhär i efterhand kan det vara intressant att se vad olika experter sade innan börsåret 2012 inleddes. Nedan saxat ur DN med intervjuer med olika experter på området.

En av dem som talade om fortsatt stigande aktiekurser (detta var inför 2011) var finansanalytiker Peter Malmqvist.

”Jag trodde att Stockholmsbörsen skulle gå upp ungefär 20 procent i år, i stället har den gått ned nästan 20 procent. Men jag är ändå positiv inför 2012. Det mesta har faktiskt gått åt rätt håll under 2011, säger han. Peter Malmqvist påpekar att bolagens vinster gått upp och att tillväxtstatistiken för såväl norra Europa och USA som för Latinamerika, Kina och Ryssland ser bra ut. Han tror att det i första hand är psykologi som håller nere börskurserna. De branscher som kommer att återhämta sig snabbast på börsen blir de som placerarna vänt ryggen under hösten. Det handlar förstås om banksektorn, men också om konjunkturkänsliga bolag inom verkstads- och byggindustrin.”

2012 gav honom delvis rätt – bankerna har gått oerhört bra relativt sett. Verkstadsindustrins index gick upp med en bit över 20 procent och slog alltså börsens index rejält.

Martin Guri på Nordea kommenterade med:

”De första tre–fem månaderna får vi nog se ett fortsatt mörker, men som helhet tror jag att 2012 blir ett mycket bra börsår. Både ränte- och aktiemarknaden har redan räknat in de dåliga tiderna i kurserna, och de som ska sälja av har redan gjort det”, konstaterar han.

I Guris spåkula blir nästa års stora vinnare mindre konjunkturkänsliga aktier som Telia Sonera, Tele 2 och Swedish Match. Verkstadsbolagen som ju haft god utveckling redan i år kan få det lite tuffare, men både ABB och Assa Abloy beräknas ändå få tioprocentiga vinstökningar under 2012.

Det blev ju också ganska rätt. Det som är anmärkningsvärt är ju svängningarna som är så pass stora att prognoserna är rätt delar av året och fel andra delar. Nu är frågan vad som står för dörren inför 2013. Budgetstupet i USA har just temporärt ”klarats av”. En frist på två månader. SÅ den frågan kommer ju tillbaka. Den svenska ekonomin som helhet bromsar men det finns hopp om återhämtning ibland annat Kina. Så börsåret kanske inte blir så tokigt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.