Stockholmsbörsen

Svenska Dagbladet har gjort en förtjänstfull genomgång av Stockholmsbörsens utveckling över ett antal decennier. Bakgrunden är att Stockholmsbörsen nu i inledningen av 2014 närmar sig ”alltimehigh” igen efter föregående topp som inträffade i juli 2007.

Stig Björne

SVD skriver bland annat om de tidigare topparna som nåddes bland annat 1976 och 1979. 1987 så kraschade börsen med det tog bara ett år för att komma ikapp igen (läs mer på www.svd.se). Nu har det gått sex och ett halvt år sedan börstoppen 2007 då Stockholmsbörsens breda index stängde på 427.

För den som har glömt bort 2007-2008 så var det en riktig högkonjunktur med höga reporäntan och bolån som låg på 5-6 procent. Hur som helst en långsiktig nedgång började hösten 2007 och efter Lehman Brothers etc så störtdök börsen senhösten 2008. I veckan så var börsen bara 22 punkter från ny toppnotering.

SVD skriver också om att Stockholmsbörsens breda index ju inte tar hänsyn till inflation eller bolagens utdelningar, vilka båda påverkar hur den faktiska värdeutvecklingen i bolagen ser ut (även om utdelningsnivån delvis speglas i kurserna).

Att börsen inte fortsätter till himlen framstår ju som solklart givet historien. Frågan är väl när den vänder denna gång. Kan 2014 medföra ytterligare uppgångar? Vinstnivåerna i bolagen måste ju börja klättra om förväntningarna (som kurserna delvis avspeglar nu) ska infrias. Första kvartalet lär indikera om få är fallet.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.