SCB har publicerat en intressant artikel om vad som driver den svenska tillväxten i dagsläget. Och det är de svenska hushållens konsumtion som varit motorn i den svenska ekonomin under de senaste åren.
Stig Björne
Inte som ”vanligt” då det brukar vara svensk exportindustri som driver den. Detaljhandelns andel av den totala hushållskonsumtionen har däremot minskat till förmån för annan konsumtion under de senaste decennierna.
En jämförelse mellan sysselsättningsdata och statistik över hushållens konsumtion visar också på ett starkt samband. Ökad hushållskonsumtion ser ut att leda till ökad sysselsättning i framtiden. Vad det betyder för miljön kan man emellertid fråga sig. Det är dock så att så länge den svenska befolkningen växer i den takt den gör så kommer också konsumtionen att öka.
Sedan finanskrisens utbrott hösten 2008 har den inhemska konsumtionen drivit den svenska ekonomin. Mätt i årstakt har BNP i genomsnitt vuxit med 1,1 procent från fjärde kvartalet 2008 till och med fjärde kvartalet 2013.
Hushållskonsumtionen har bidragit med 0,8 procentenheter till denna ökning. Drygt två tredjedelar av den totala BNP-tillväxten kommer alltså från hushållskonsumtionen. Detta innebär att bidraget till tillväxten är större än hushållskonsumtionens andel av totala BNP i löpande prisersom är 47 procent.
Men även den offentliga konsumtionen har gett ett starkt bidrag till BNP-utvecklingen under denna period. Det visar att det är den inhemska konsumtionen som har hållit uppe den svenska ekonomin. Det är lite förvånande att det sällan kommer upp i den allmänna politiska debatten utan möjligen lite på ekonomisidorna bara.
Stig Björne