Börsåret 2011 närmar sig slutet

 

Stig Björne

Stig Björne

Ett turbulent börsår närmar sig slutet. Vid samma tid förra året – 2010 – gick nästan allt uppåt. Det höll i sig till strax efter årsskiftet när index på Stockholmsbörsen sakta började sjunka något. Det tog fart nedåt från mitten av maj och i mitten av juli. I augusti rasade börsen för att sedan hoppa lite upp och ned. Idag den 22 december är Stockholmsbörsen på samma nivå som i början av augusti. Minus sisådär 19 procent för året.

Dagens Industri – som vanligt ett sanningsvittne (?) – menar att det är julrea på börsen. Fan tro´t, vi ser väl knappast någon extrem tillväxt under nästa år. Ja, DI skriver enligt nedan.

Just nu är det rea på Stockholmsbörsen. Di.se har listan på börsens dyraste och billigaste bolag i förhållande till årets vinst. Mest får man betala för ett bolag som i år tagit en lyckosam djupdykning i Norge. Billigast är ett byggbolag.

Oron för framtiden och försämrade konjunkturutsikter har pressat ned aktiekurserna på börsen i år. Baserat på måttet pris genom vinst, så kallat p/e-tal, är börsen ovanligt billig. Det genomsnittliga bolaget på Stockholmsbörsens storbolagslista beräknat på årets vinster ha ett p/e-tal på 11,1 jämfört med det historiska snittet på 15.

 

Vill man köpa riktigt, riktigt billigt får man inrikta sig på bolag där förväntningarna på framtida vinster är mycket lågt ställda i förhållande till årets resultat. Allra billigast är Skanska. Förklaringen till det hittar man i Chile.

”De har gjort en enorm reavinst på fyra miljarder i och med att de sålde en motorväg i Chile. Därmed blir vinsten dubbelt så hög i år”, säger Bengt Claesson, analytiker på SEB Enskilda som följer Skanska.

Eftersom p/e-talet baseras på just aktiekursen genom vinsten gör Skanskas chilenska jättevinst att bolaget ser extremt billigt ut. Men det är tyvärr lite missvisande.

”Det är visserligen ett extremt lyckosamt projekt i Chile men det är en engångsvinst”, säger Bengt Claesson.

Ett mer rättvisande p/e-tal där man bortser från motorvägsaffären gör att Skanska inte skulle kvala in bland reabolagen.

”Ser man försäljningen inom kommersiell fastighetsutveckling som en kontinuerligt återkommande effekt ligger p/e-talet i Skanska normalt runt 12, vilket är i linje med börsen som helhet”, säger Bengt Claesson.

Bland reabolagen hittar man bland annat försvarsföretaget Saab, oljebolaget Alliance Oil och storbanken Swedbank. Näst billigast på börsen är läkemedelsjätten Astra Zeneca som i tisdags bjöd sina aktieägare på en ovälkommen vinstvarning.

För smakar det så kostar det oftast, så även på börsen.För den kräsne finns en rad riktigt dyra aktier att välja mellan. På topplistan över börsens dyraste bolag hittas bland annat Swedish Match, Husqvarna och Hennes & Mauritz. Gemensamt för bolagen är att marknaden har stora förväntningar på deras framtida vinster.

Det bolag på Stockholmsbörsens storbolagslista som har den allra högsta aktiekursen i förhållande till årets förväntade vinst är Lundin Petroleum. Med ett p/e-tal på 34 har de en säker förstaplats på dyrastelistan framför tvåan Elekta med p/e 23.

Det innebär att Lundin Petroleum är det bolag vars vinst i år är lägst i förhållande till vad investerarna tror att de ska dra in i framtiden.

”Anledningen till det höga p/e-talet i Lundin Petroleum är att de har en stor del tillgångar som ännu inte producerar något värde. Primärt handlar det om fynden i Aldous, Avaldsnes och Luno som ännu inte är i produktion”, säger Teodor Sveen Nielsen, analytiker på First Securities som bevakar Lundin Petroleum.

Lundin Petroleum har gjort en rejäl rusning på börsen i år efter de enorma oljefynden i Nordsjön. Vid lunchtid på onsdagen handlades aktien för 164 kronor, en uppgång på dryga 100 procent sedan årsskiftet. Teodor Sveen Nielsen menar dock att bolagets tillgångar är värda ännu mer.

”Aktiekursen reflekterar framför allt värdet på de underliggande tillgångarna och den framtida produktionen. Vi uppskattar värdet av tillgångarna i Lundin Petroleum till 197 kronor per aktie”, säger han.

Om man bara värderade Lundin Petroleum efter deras nuvarande produktion, och helt bortsåg från oljereserverna, skulle aktiekursen vara runt 33 kronor och p/e-talet knappt 7, enligt Teodor Sveen Nielsen.

Så billiga är börsbolagens aktier
Symbol P/e-tal (vinstprognos SME 2011)
Skanska 5,38
Astra Zeneca 5,85
Saab 6,19
Alliance Oil 6,73
Swedbank 6,94
SEB A 7,57
SEB C 7,67
Trelleborg 7,92
Autoliv 7,93
Boliden 8,08
Scania A 8,14
Scania B 8,27
Volvo B 8,33
Volvo A 8,37
Handelsbanken B 9,05
Nordea 9,11
SSAB B 9,24
Handelsbanken A 9,26
Stora Enso R 10,1
Peab B 10,22
SKF A 10,26
SKF B 10,28
Lundin Mining 10,45
Telia Sonera 10,62
SSAB A 10,64
Electrolux B 11,25
Tieto 11,36
Stora Enso A 11,39
Securitas B 11,76
MTG B 11,84
NCC B 11,91
NCC A 11,93
Atlas Copco B 12,01
Tele2 B 12,15
Holmen A 12,2
Holmen B 12,33
Hexagon B 12,43
MTG A 12,64
Oriflame 12,86
ABB 12,88
SCA A 13,42
SCA B 13,42
Ericsson B 13,45
Atlas Copco A 13,56
Millicom 13,65
Tele2 A 13,84
Meda A 13,98
Axfood 14,63
Electrolux A 14,8
Sandvik 15,51
Getinge B 15,84
Assa Abloy B 15,94
Alfa Laval 16,29
Husqvarna B 16,56
Husqvarna A 16,67
Swedish Match 18,94
H&M B 22,34
Elekta B 22,91
Lundin Petroleum 34,2

 

 

/Stig Björne

 

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.