Börsåret 2011

Stig Björne om Börsen

Så kan då börsåret 2011 läggas till handlingarna. Inför börsåret uttalade sig många om hur Stockholmsbörsen skulle gå upp under året, experterna gissade allt mellan 5 – 15 procent upp. Det kändes ju onekligen förhoppningsfullt även om tecknen i skyn började se allt dystrare ut.

Utvecklingen på börsen började år 2011 på ett slags platå där det inte hände särskilt mycket. Sedan började det sakta sjunka nedåt. De rejäla nedgångarna kom i juli och augusti. I augusti kom rena raset på Stockholmsbörsen. Därefter studsade börsen upp och ned hela hösten med en liten uppgång i slutet av december. Lägstanivån var emellertid minus 28 procent (något sådant) så det var en rejäl återhämtning från lägstanivån.

Nedan en mer detaljerad genomgång från DI för börsåret 2011.

2011 blev det fjärde sämsta börsåret sedan början av 1990-talet. När Stockholmsbörsen stängde för år 2011 var nedgången för helåret 16,69 procent.

Ett rejält lyft under årets sista handelsminuter gjorde att 2011 med en hårsmån blev ett bättre år än 2001. Då backade börsen 16,9 procent. 2011 blev därmed det fjärde sämsta börsåret sedan 1990. Förutom 2001 var även 2008 och 2002 sämre år, då Stockholmsbörsen gick ned med 42 respektive 37 procent.

Förväntningarna inför 2011 var dock högt ställda. Börsen gick upp med 6 procent i december förra året och det fanns gott om optimister som spådde nya uppgångar under 2011.

Och det började inte så tokigt. Halvvägs in i januari hade börsen gått upp med ett par procent. Men redan i februari vek det nedåt och efter en kraftig utförsbacke i mitten av mars hade börsen sjunkit med 8 procent. Lagom till våren började dock börsen klättra uppåt och i slutet av maj låg index runt nollstrecket. Sedan inleddes raset. Mellan den 1 juni och den 23 juni föll börsen med 8 procent.

Stig Björne, 200 × 288

Svag makrostatistik indikerade en avmattning i USA, vilket fick världens börser på fall, samtidigt som oron tilltog för en betalningsinställelse i Grekland och vad det kunde föra med sig. Trots stormen i världsekonomin hade flera analytiker hade fortfarande hoppet uppe om att börsen skulle upp. Men efter en tillfällig uppgång från midsommar inleddes en historisk nedgång, som fick till och med de mesta optimistiska bedömarna att kasta in handduken.

På en månad, mellan den 8 juli och den 8 augusti, föll börsen med 22 procent. När nedgången var som mest intensiv, i slutet av juli och början av augusti, föll börsen nio dagar i rad, med mer än 14 procent. Svarta rubriker om skuldberg i eurozonen och sänkt kreditbetyg för USA fortsatte att sprida skräck bland både småsparare och större investerare.

Sensommaren och den tidiga hösten präglades av stora svängningar. Enbart en dag – den svarta torsdagen den 18 augusti – rasade börsen med 6,2 procent. Det gjorde den till den nionde sämsta dagen på Stockholmsbörsen sedan 1987.

Botten nåddes i början av oktober. Då hade börsen gått ned med 27 procent sedan årsskiftet. När oron var som störst om många småsparare redan dragit sig ur kom sedan rekylen. När botten passerats inleddes rena oktoberfesten. På drygt tre veckor, mellan den 4 oktober och den 27 oktober, gick Stockholmsbörsen upp med 18 procent. Nya politiska signaler, bland annat en överenskommelse om att skriva ner Greklands skulder, fick investerarna på bättre humör. Efter en ny berg- och dalbana i november och början av december avslutades året med en uppgång på nästan 4 procent de två sista veckorna.

Det var inget lätthandlat börsår, hade man gjort rätt skulle man sålt i januari och gått in i början av september. Det var dock lätt att tro att proppen helt skulle gå ur i augusti när allt uppfattades som negativt.

Vi får se vad det nya året bär med sig för utveckling.

/Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.