Tråkig börsvecka?

Börsen i Stockholm höll sig strax över nollan under relativt blygsam omsättning och gav inte några utslag för helgens svaga Kina-statistik eller betalningsinställelsen i Grekland. Det mesta pekar mot att EMU-länderna levererar ett andra stödpaket för Grekland i mitten av veckan. Övriga Europabörser steg också svagt i inledningen av veckan.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,2 procent högre till noteringen 1.092,3. ”Den kinesiska datan har tyngt riskaptiten och på dagens agenda riktas allas ögon mot Eurogruppmötet där det ska tas beslut om Grekland har implementerat tidigare nödvändiga politiska beslut för att få nya utbetalningar”, skrev Martin Enlund, ekonom på Handelsbanken, i ett marknadsbrev.

Jean-Claude Juncker som är ordförande för Eurogruppen sade att det inte finns något tvivel om att länderna kommer att godkänna det andra grekiska stödprogrammet. Inför dagens möte sade han ”Jag kommer att arrangera så att eurogruppens arbetsgrupp (för höga tjänstemän) ska fatta det slutliga beslutet på onsdag”.

Vad gäller aktierna på Stockholmsbörsen så tog H&M täten inom storbolagsindexet med en uppgång på 1,4 procent inför bolagets försäljningssiffror senare i veckan, tätt följt av Electrolux och Ericsson. Electrolux B-aktie steg 1,2 procent till 146 kronor. Credit Suisse enkät över bostadsköp i USA visar på starkt sentiment, vilket anses båda gott för Electrolux. Från att tidigare prisat in nolltillväxt för Electrolux Nordamerika i år, anses prognosen börja se lite konservativ ut. Credit Suisse upprepade rekommendationen outperform och riktkursen 165 kronor för Electrolux-aktien.

Ericsson meddelade att bolaget fått en order på att uppgradera 3 Italias befintliga 3g-nät för mobil bredbandsaccess samt kärn och transportnätet med HSPA och LTE. B-aktien steg 1,1 procent.

Det gick mindre bra för bankerna även om rörelserna var måttliga. Swedbank A tappade 1,3 procent följt av Handelsbanken A, ned 0,8 procent. SEB A tappade 0,3 procent medan Nordea minskade 0,1 procent. Råvarutunga företag tappade också, SSAB A minskade 1,6 procent, Boliden backade 0,8 procent och utanför OMXS30 tappade Lundin Mining 0,7 procent.

Kinesisk statistik visade att Kina hade det största underskottet någonsin för utrikeshandeln. Importen har stigit mer än väntat medan tillväxten av exporten inte nådde det förväntade. Det gav utrikeshandeln ett underskott på 31,48 miljarder dollar.

Blir nog en tråkig börsvecka – lite upp och lite ned. Som slutar lite på plus totalt sett.

/Stig Björne

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.