Politisk oro sänker börsen?

Stockholmsbörsen har gått i moll under maj. Hittills har Stockholmsbörsen backat med runt fyra procent under den dryga vecka som passerat. Några stora ekonomiska nyheter åt något håll har det inte varit som påverkat i en så pass riktning nedåt.

Man kan få intrycket av att börsen (och börser generellt i åtminstone Europa) är inne i en volatil period. Och så kan ju mycket väl vara fallet då statistik dagligen pekar åt olika håll. För att inte tala om de val som varit i Frankrike och inte minst Grekland.

Många går nog och undrar vad Francois Hollande kommer att börja med att besluta om vad gäller finanspakter, ekonomiska reformer, relationen med Tyskland och så vidare.

I Grekland så verkar det inte alldeles enkelt att bilda regering. Det grekiska valresultatet har bäddat för en formidabelt svår regeringsbildning och väcker frågor om landets fortsatta hantering av den ekonomiska krisen. Drygt 60 procent av grekerna med röstsätt lade sin röst på något annat parti än de två som förknippats med makten de senaste decennierna, PASOK och Ny Demokrati. Vinnarna i valet var allt från ett extremhögerparti till vänsterkoalition – som vill riva upp överenskommelserna med EU och IMF.

Borgerliga Ny Demokrati blev visserligen största parti med 19 procent, men socialdemo-kratiska Pasok som också är för de internationella överenskommelserna fick runt 14 procent. Förra gången det var val fick de två partierna sammanlagt närmare 80 procent. Det grekiska valsystemet ger extra mandat åt det största partiet, men det räcker ändå inte till gemensam majoritet för Ny Demokrati och PASOK. Summerat betyder det att mindre än en tredjedel av väljarna stöder de partier som tydligt står bakom den kärva åtstramningspolitik som är villkoret för de ekonomiska räddningspaket som hållit Grekland under armarna

Näst största parti i helgens val blev vänsterkoalitionen Syriza med 17 procent. Syriza vill omförhandla villkoren i avtalen med omvärlden. Syrizas ledare Alexis Tsipras har sagt att han vill ogiltigförklara avtalen och stoppar ”vårt lands kurs mot misär”.

– Vi vill ha en vänsterregering som ogiltigförklarar avtalen och stoppar vårt lands kurs mot misär, sade Syrizas ledare Alexis Tsipras när resultatet började bli klart.

Pasokledaren och förra finansministern Evangelos Venizelos insåg på söndagskvällen att en koalition i enlighet med det med det gamla tvåpartisystemet inte längre har legitimitet. I stället manade han till en bred samling av EU-vänliga partier.

Fjärde största parti med 10 procent blev det nybildade högerpartiet Oberoende greker. Dess ledare Panos Kammenos har redan uteslutit ett samarbete med såväl Pasok som Ny Demokrati.

Vad gäller regeringsbildningen så gick frågan först till det största partiet Ny Demokratis ledare Antonis Samaras men han lyckades inte få ihop ett tillräckligt stort underlag. Nu har frågan gått till tvåan Syriza, lyckas inte de så går frågan till trean Pasok. Finns fortfarande ingen regering blir det nyval, vilket knappast skulle lugna marknaderna.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, kommenterar nedgången på börsen till di.se. ”Det Europaoron som blossat upp ännu än gång. Han påpekar att den situation som råder i Grekland just nu ökar på oron för betalningsinställningar och utträde ur unionen.  Han tror visserligen inte att ett eventuellt grekiskt utträde ur eurosamarbetet behöver innebära någon jättedramatik för resten av världen, men säger att det kan bidra till att spekulationerna om andra krisländer ökar.

Grekland är ju – ekonomiskt sett – en liten del av den monetära unionen. Men om man politiskt bestämmer sig för att lämna överenskommelserna och vill lämna euron. Hur gör man? Det har ju inte hänt hittills är lär väl bidra till fortsatt oro framåt.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.