Börsfall

Det har varit turbulent sedan parlamentsvalet i Grekland för knappt två veckor sedan. Åtminstone tre partier har gjort försökt att bilda regering men alla har misslyckats. Den grekiske presidentens försök har inte heller burit frukt.

Redan i valet i förra helgen fick partier som motsätter sig låneuppgörelsen med den så kallade trojkan ungefär 70 procent av rösterna. Proteströsterna lades till både höger och vänster, men stor vinnare var vänsterkoalitionen Syriza, som fick nästan 17 procent. Syriza vill bland annat förstatliga alla banker, ta tillbaka de reformer som gjorts på arbetsmarknaden och anställa ytterligare 100.000 i den offentliga sektorn och stoppa åtstramningarna.

Börserna har reagerat starkt på beskeden från Grekland och därutöver sänkta betyg för spanska banker samt svag amerikansk statistik. Det dåliga börshumöret fick ännu sämre när beslutsfattare blivit allt mer öppna för att en grekisk exit från euron är ett tänkbart alternativ. Problemen med en grekisk exit är ju bland annat att det inte har skett förut. Vad kommer att hända och kommer det att påverka Portugal och Spanien?

Stockholmsbörsen ligger nu på minus en dryg procent för året. Sedan toppen har börsen backat med sisådär 16 procent – och det är en rejäl nedgång.

SEB A sedan årskiftet (di.se)

 

SEB A har under dagen handlats under 40 kronor vilket gör att kursen idag är densamma som vid inledningen av året. Som högst har aktien handlats runt 51 kronor vilket etyder en nedgång om 20-25 procent på ungefär två månader. Frågan är hur lågt den går innan den studsar upp något. Det är osannolikt att det skulle bli någon längre uppgång innan den grekiska situationen har löst sig på ett eller annat sätt. Nyvalet är om några veckor och innan dess lär det fortsätta vara turbulent.

Från toppen i början på 2011 har värdet på aktien gått ned med en tredjedel.

Stig Björne

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.