Turbulent börsutveckling i maj

Det har varit en turbulent börsmånad under maj. Månaden är inte riktigt slut ännu men hittills är Stockholmsbörsens All Share nere runt sju procent för maj. En stor del av turbulensen kan hänföras till oron för Grekland. Efter valet så lyckades man inte bilda regering utan har nu tillsatt en expeditionsministär tills nyvalet i mitten av juni. Börsen inledde 2012 med att stiga till som högst närmare 15 procent under mitten av mars. Därefter har det gått nedåt med både börsfall och rejäla rekyler på vägen ned.

Grekland är ett fortsatt orosmoln. Grekiska opinionsmätningar pekat mot att stödet ökar för partier som ställer sig bakom EU:s åtstramningspaket. I helgen presenterades ett antal nya mätningar. Största parti var genomgående Ny Demokrati. Marginalen till vänsteralliansen Syriza, som ligger tvåa, uppgick till mellan 0,5 och 5,7 procentenheter. I förra veckan pekade andra mätningar på 2,5 till 4 procentenheters ledning för Syriza. Då det största partiet får 50 platser av 300 i parlamentet är detta en viktig faktor. Mätningarna säger en del om hur osäkert läget – och troligtvis mätningarna är.

Under måndagen reagerade finansmarknaderna på ett antal dåliga nyheter från Spanien. Marknadsräntorna steg och tioårsräntan hade vid 13-tiden gått upp 15 punkter till 6,46 procent. Det är den högsta nivån sedan november i fjol och i längden går det inte att låna till de räntorna.

Bankia, en sammanslagning av sju banker, handelsstoppades förra veckan. Banken har Spaniens största portfölj av bolån. Den spanska regeringen meddelade att behöver ge ett tillskott på på 19 miljarder euro, motsvarande 170 miljarder kronor till den krisande banken. Tidigare har Bankia fått tillskott på 5,4 miljarder euro.

I slutet på förra veckan meddelade regionen Katalonien (bland annat där Barcelona ingår), som svarar för 20 procent av Spaniens BNP, att regionen behöver finansiellt stöd. Och Katalonien är bara en av 17 regioner varav knappast någon har finanser i balans. Ett problem i detta skede är att de spanska regionerna stort självbestämmande och ansvarar bland annat för sjukvården. Det finns problem med styrningen från Madrid när man måste spara pengar.
Finansiering av regionerna från centralregeringen är antagligen det mest kostnadseffektiva sättet att göra det på”, säger Royal Bank of Scotland, till nyhetsbyrån Bloomberg. Den spanska regeringen har också förklarat att den kommer att hjälpa regionerna, men inte specificerat hur.

På marknaden oroar man sig för att den spanska staten – som har problem i sig – samtidigt tvingas hantera stora ekonomiska stöd till bankerna och regionerna – och ingen vet riktigt hur stora de blir.
”Problemet är att låna upp mer pengar nu när marknaden redan är skör. Det kan bli droppen som får räntan att gå till 7 procent”, representant för Royal Bank of Scotland till Bloomberg. Uttalandet  syftar på när en tioårsränta når 7 procent under en viss tid. Det var vid ungefär den nivån som Grekland, Irland och Portugal tidigare fått be om nödlån. Enda ljuset i mörkret är väl att Spanien – relativt Grekland m fl – har en låg statsskuld.

Spaniens utveckling i tillägg till situationen i Grekland bäddar för att Stockholmsbörsen kommer att fortsätta åka upp och ned. En pusselbit kan komma på plats om Grekland får en regering som håller fast vid de internationella överenskommelserna – om det blir en annan regering lär det bli ännu stökigare.

Stig Björne

 

 

 

 

 

About Stig Björne

Stig Björne bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Umeå där han utbildade mig till ekonom vid Handelshögskolan. Tidigare arbetade Stig Björne som VD och senare seniorkonsult på Sweco Eurofutures AB.